Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Vissers sommeren overheid over inbeslagname

Geplaatst op dinsdag, 20 januari 2015

Hoorn, 19 janauri 2015

Naar aanleiding van de inbeslagmane van een hondertal grote fuiken uit het IJsselmeer afgelopen week plaatsen de betrokkenvissers vraagtekens bij de handelswijze van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). De betrokken vissers moesten uit de media vernemen dat men verdacht is van illegale praktijken. Het persbericht van de NVWA vermeldt dat er proces-verbaal is opgemaakt tegen betrokken vissers. De waarheid blijkt iets weerbarstiger. In een proces-verbaal hoort een verklaring van de verdachte opgenomen te zijn. De betrokken vissers hebben tot vandaag geen bezoek gehad van de NVWA en zijn dus niet gehoord. De vraag hoe het mogelijk is dat de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) in een persbericht van afgelopen vrijdag schrijft dat tegen betrokken IJsselmeervissers proces-verbaal is opgemaakt bijft open.

Een betrokken IJsselmeervissers ontkent dat zij met illegale ‘ grote’ fuiken op aal en schubvis heeft gevist. In een verklaring aan de media laat de betrokken IJsselmeervisser weten dat in de, door de NVWA inbeslag genomen, fuiken een ontsnappingsgat voor schubvis en aal zit en deze om die reden toegestaan zijn voor de visserij op wolhandkrabben. Wolhandkrabben zijn een exoot in Nederland. De visserij op deze exoot levert de IJsselmeervisser een inkomen in de tijd als en niet op aal en schubvis mag worden gevist. De betrokken IJsselmeervisser viste op wolhandkrab met daarvoor speciaal aangepaste en toegestane fuiken. Het ministerie heeft tot nu toe geen duidelijkheid kunnen geven over de legaliteit van deze vorm van visserij. De IJsselmeervisser eist nu van het ministerie een verklaring wat mag of niet is toegestaan. Tenslotte is er een sommatiebrief gestuurd aan het ministerie om een verklaring voor de actie van de NVWA. De tijd zal leren wie hier gelijk heeft.Bookmark and Share