Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Tien keer proces-verbaal voor illegale palingvissers

Geplaatst op vrijdag, 8 mei 2015

Tien keer proces-verbaal voor illegale palingvissers

Drimmelen,  
 
Het is voorjaar, de dagen worden langer, de temperatuur gaat omhoog en het water warmt alweer lekker op en dus is er weer paling te vangen.

Als twee BOA’s van Sportvisserij Zuidwest Nederland begin deze week een ronde maken langs de grote wateren lijkt het aanvankelijk een rustige avond te worden. Al snel betrappen zij enkele sportvissers die paling gevangen hebben. Op zich geen probleem, maar de paling moet wel direct terug het water in en dat blijkt een brug te ver voor deze hengelaars. Twee krijgen er een bekeuring.

Het is ondertussen donker als de BOA’s een paar kilometer verderop zeven vissers aan de waterkant zien zitten op een plaats waarvan ze weten dat er paling gevangen wordt. Er worden wat extra collega’s ingeschakeld en rond middernacht worden de zeven vissers tegelijkertijd gecontroleerd. Er blijkt erg veel mis te zijn. Alle vissers hebben flinke hoeveelheden paling in bezit en dat is een overtreding van de Flora- en Faunawet. Tegen alle vissers wordt hiervoor proces-verbaal opgemaakt. 

Gesloten tijd

Tijdens deze controle heeft een visser een levende snoekbaars op de kant liggen. Voor snoekbaars geldt thans de gesloten tijd en er volgt dan ook een extra proces-verbaal voor deze visser. 

Twee vissers maken het wel heel erg bont. Zij hebben een stalen leefnet op de kant liggen waarin vijftien palingen zitten. Voor zowel de levende snoekbaars als voor de vijftien levende palingen in het leefnet wordt proces-verbaal opgemaakt wegens dierenmishandeling, een overtreding van de Wet Dieren. 

Die nacht worden er maar liefst 45 levende palingen en een snoekbaars in beslag genomen. In overleg met justitie zijn de vissen in het water teruggezet.

Palingstroperij met fuiken

Tijdens een reguliere controle op de visserijwet is afgelopen dinsdag 5 mei ook een man op heterdaad betrapt die illegaal aan het vissen was met palingfuiken in een watergang die gelegen is in de Slikken van de Heen nabij Sint Philipsland. Tijdens deze controle werd de aandacht getrokken van een BOA van Sportvisserij Zuidwest Nederland door een man die vanuit een watergang omhoog kwam en weer gauw naar beneden kroop toen hij de opsporingsambtenaar zag. 

De opsporingsambtenaar had toen gelijk het vermoeden dat hij hier te maken had met visstroperij. De BOA nam contact op met een collega en die is toen snel ter plaatse gekomen. De opsporingsambtenaar zag dat de man gekleed in waadpak uit de watergang was gekomen en dat in die watergang drie palingfuiken stonden. Ook had de man twee palingfuiken in zijn auto liggen. De vijf palingfuiken zijn in beslag genomen en de gevangen paling is direct terug gezet in het water. Tegen de man zal proces-verbaal worden opgemaakt. 
 

bron: Sportvisserij Zuid-West Nederland



Bookmark and Share