Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Stoppen met palingverkoop slecht voor palingstand

Geplaatst op dinsdag, 26 januari 2010

Het herstel van de palingstand komt onder druk te staan doordat de ene na de andere supermarkt besluit te stoppen met de verkoop van paling. Dat stelt het productschap Vis donderdagmiddag.
Een paar uur eerder werd bekend dat Albert Heijn net als Jumbo, Lidl en Dirk van den Broek paling uit de schappen haalt. Medio volgend jaar zal Albert Heijn de verkoop van de ernstig bedreigde vissoort volledig hebben gestaakt.

De palingstand is volgens deskundigen de laatste jaren dramatisch teruggelopen. Volgens het Productschap Vis is het echter helemaal niet goed dat de supermarkten de vis niet meer gaan verkopen.

Het herstel van de palingstand zou voor een belangrijke mate afhankelijk zijn van de palingsector zelf. "Door geen paling meer te kunnen verkopen, ontneemt dit de ondernemers uit de palingsector alle financiële mogelijkheden om bij te dragen aan het herstel van de aalstand", stelt het Productschap.

Zo is juist de inzet van de ondernemers uit de sector een vereiste voor het welslagen van de herstelmaatregelen in het nationaal beheerplan, meldt de organisatie. "Door het stoppen van de verkoop van paling via de supermarkten worden eerst de ondernemers bedreigd in hun voortbestaan. En als zij er niet meer zijn, kunnen zij zich vervolgens niet meer inzetten voor het voortbestaan van de paling", zegt voorzitter Jan Odink.

bron: Trouw, de Verdieping.


Bookmark and Share