Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Palingsmokkelaars betrapt op vliegveld Madrid

Geplaatst op dinsdag, 19 januari 2016

Poto: AFP

Passagiers betrapt op smokkelen levende paling op de luchthaven van Madrid

Madrid, 18 januari 2016
Beveiliging op de luchthaven van Madrid-Adolfo Suárez kreeg een verrassing deze week, toen ze
in de bagage van enkele Chinese reizigers zorgvuldig verpakte beschermde diersoort ontdekten.

De groep Chinese passagiers probeerden levende palingen uit de Spanje naar China te smokkelen. Europese paling is sinds 2009 een beschermde soort en mogen niet zonder CITES vergunning uitgevoerd worden.
De Chinezen hadden de 48 levende paling zorgvuldig in 12 pakketten ingepakt. Deze 12 pakken werden in vier - speciaal gekoelde – handbagekoffers aangetroffen.
Volgens de Spaanse krant ABC stonden de passagiers op het punt om aan boord van een vlucht naar Hong Kong toen hun bagage werd doorzocht door militair personeel.
De
palingen zijn direct overgedragen aan de Spaanse natuurbeschermingsdienst (SEPRONA) daarvandaan zijn deze woensdag ondergebracht in Madrid Zoo-Aquarium waar ze verblijven in afwachting van een analyse door deskundigen uit Madrid Museum voor Natuurwetenschappen. Zij zullen DNA van de palingen onderzoeken of de paling zo als vermoed tot de Europese soort behoren.
 

NeVePaling veroordeelt de illegale export van Europese palingen. Dit brengt het herstel van de Europese paling in gevaar en schaadt ook alle herstelwerkzaamheden die de onder andere door de Nederlandse palingsector worden ondernomen.Bookmark and Share