Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Nieuw Europees ecolabel voor paling

Geplaatst op woensdag, 1 juni 2011

Nieuwe ecolabel voor paling


Woensdag 1 juni 2011

De visserijspecialisten van MacAlister Elliott en Partners
consultancy (MEP) zijn betrokken geweest bij het ​​ontwerp en de lancering van een nieuw Europees ecolabel voor paling.

De norm werd
afgelopen donderdag gelanceerd in Fishmongersl Hall in Londen is ontwikkeld door dr. Jo Gascoigne. De standaard is de eerste van zijn soort en is op initiatief van de Europese palingindustrie ontwikkeld. Om de recente ontwikkelingen in de palingstand te wijzigen.

De standaard, zoals deze is ontwikkeld door MEP, wordt onderhouden door de Sustainable Eel
Group (SEG). Een Europese coalitie van palingvissers, palingkwekers, palinghandelaren, palingverwerkers, natuurbeschermers, beleidsmakers, NGO's en wetenschappers. Zij roepen verkopers van paling op om uitsluitend paling te kopen van gecertificeerde duurzame bronnen.


"We hebben meer da een jaar gewerkt aan de ontwikkeling van deze standaard er lopen op dit moment proeven in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Denemarken en Zweden. Het bevordert de meest verantwoorde vismethoden, transport en landbouw, en vermindert sterfte ", zegt voorzitter Andrew Kerr. "Aan het eind van dit jaar, de eerste 'eco-label' aal zal te koop zijn, wat betekent dat de consument duurzaam genieten kan van deze lekkernij."

 

NeVepaling heeft als stake-holder deelgenomen aan de ontwikkeling van deze standard. Ook de Nederlandse Stichting DUPAN heeft deelgenomen aan de ontwikkeling van deze belangrijke standaard. Het is de bedoeling dat deze standaard voor heel het leefgebied van de Europese aal zal gaan gelden.



Bookmark and Share