Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Intensievere controles illegale visserij IJsselmeergebied nodig

Geplaatst op donderdag, 31 maart 2016

Intensievere controles illegale visserij IJsselmeergebied blijven nodig

Lelystad, 31 maart 2016

NVWA bijgesneden middel

 

 

 

Bijna 10 kilometer aan staande netten en 134 fuiken. Dat is de vangst van anderhalf jaar intensievere controle op de naleving van de regels door de schubvisserij op het Markermeer en IJsselmeer. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) desgevraagd. Acht visserijbedrijven hebben een proces-verbaal gekregen. Alle netten zijn in beslag genomen. Van een groot deel van de netten is de eigenaar onbekend.

De schubvisstand op het IJsselmeer en het Markermeer staat onder zware druk door verschillende oorzaken. Om schubvissen zoals snoekbaarzen, blankvoorns en brasems niet meer verder in aantal te laten afnemen, zijn sinds juli 2014 beschermende maatregelen van kracht. Zo mogen beroepsvissers nog maar 15% van hun staand wantnetten gebruiken. Inspecteurs van verschillende instanties zoals de NVWA, de Friese Uitvoeringsdienst Milieu en Omgeving, politie, Openbaar Ministerie en Sportvisserij Nederland controleren regelmatig of de uitgezette netten legaal zijn.

Kleine mazen
Het afgelopen jaar haalden de controles regelmatig het nieuws als de inspecteurs in actie waren geweest en illegale praktijken tegen kwamen: Netten met kleine mazen, zonder de verplichte merkjes en jonen (drijvers met een reflecterend lint om vogels te waarschuwen) of vissen in het weekend: het zijn allemaal overtredingen die voor de inspecteurs reden zijn om de netten in beslag te nemen. Volgens de NVWA zijn het vooral beroepsvissers die zich schuldig maken aan de illegale visserij. Naast de boete is de inbeslagname van de netten voor hen een flinke kostenpost: een net kost rond de 300 euro.

Naleving regels moet beter
De resultaten van de inspecties zijn voor de NVWA reden om te blijven controleren. “De naleving van de regels moet beter. Controle blijft voorlopig hard nodig.” Hoe vaak de controles plaats zullen vinden wil de NVWA niet zeggen. “Dan weten de vissers wanneer ze vrij spel hebben. Onze controles blijven een verrassing.”

Bron: Blauwe hartBookmark and Share