Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Gestolen vis vermoedelijk doorverkocht aan horeca

Geplaatst op maandag, 27 juli 2015

Gestolen vis vermoedelijk doorverkocht aan horeca

Lemmer, 27 juli 2015

Tientallen leden van de Friese Bond, de beroepsvissers in Friesland, zijn de afgelopen tijd het slachtoffer geworden van dieven die hun fuiken leeghalen. Het gaat om zulke grote hoeveelheden dat het vermoeden bestaat dat die vis, waaronder veel paling, wordt doorverkocht aan horeca en viskramen die het niet zo nauw nemen met de herkomst van hun waren.

Gestolen vis vermoedelijk doorverkocht aan horeca

De dieven hebben het vooral voorzien op paling en snoekbaars, gewilde vissen die al snel een aardig bedrag opleveren. De politie roept mensen op om alert te zijn als personen bij fuiken rondscharrelen en daar vooral melding van te maken via de politie en de NVWA. Daarnaast roept de Nederlandse Vereniging van Palinghandelaren (NeVePaling) op om de herkomst van vis die aangeboden wordt te controlen. Stichting DUPAN roept de consument op om naar het blauwe Duurzaam Paling Fonds-logo te vragen. Hiermee is de herkomst gegarandeerd uit een legale bron gegarandeerd.

Tientallen aangiftes

De politie heeft nog geen idee of het telkens om dezelfde daders gaat of dat er meerdere groepen actief zijn. Ze slaan in ieder geval toe op tal van plekken in de hele provincie, op zowel de meren als andere binnenwateren, aldus een woordvoerder. ‘Diefstal van vis uit fuiken gebeurt wel vaker, maar dit is extreem. We hebben deze zomer al tientallen aangiftes gekregen.’

Schade van tienduizenden euro’s

Zo zijn de fuiken van één beroepsvisser de afgelopen tijd al tien keer leeggehaald. ‘De vangst uit één fuik brengt zo’n 400 euro op, het schadebedrag loopt zo snel hoog op.’ De politie schat dat de totale schade inmiddels tienduizenden euro’s bedraagt.Bookmark and Share