Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Ja
52%
Nee
48%
826 stemmen in totaal
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Veertig stropers aangehouden

Geplaatst op dinsdag, 5 april 2016

Spaanse Jusititie pakt veertig illegale glasaalvissers op

Spanje, Cantabria, 4 april 2016

De Guardia Civil heeft in Cantabrië 40 personen gearresteerd en daarvan 6 personen in voorlopige hechtenis genomen in afwachting van verder onderzoek. Allen worden beschuldigd van de vangst van glasaal op plaatsen waar dit verboden is. De arrestaties vonden plaats in het kader van operatie "Sargasso" die speciaal gericht is tegen de stroperij van glasaal. Het onderzoek werd gedurende de maanden januari tot en met maart van dit jaar uitgevoerd. In totaal zijn dertig proces verbalen, voornamelijk voor het vissen zonder vergunning, opgemaakt. Vergunningen worden uitsluitend uitgegeven door respectievelijk, de overheid en de Staatssecretaris van landbouw, visserij en voedselvoorziening van de regering van Cantabrië.

De autoriteiten namen bijna 8.300 gram glasaal (een kleine 30.000 stuks) in beslag en hebben deze direct weer terug gegevan aan de natuur. Enkele misdadigers hadden in de gaten dat de toezichthouders aanwezig waren en hadden zelf aal een groot deel avn de vangst weer terug gezet. Naast de in beslag genomen glasaal zijn vijfenzestig gebruiksvoorwerpen (netten, potten en zeven) die werden gebruikt voor de visserij en mobiele telefoons en zenders alsmede ook schepnetten, twee voertuigen en een boot in beslag genomen.

Guardia Civil met inbeslaggenomen materiaal

 

De Guardia Civil heeft aangegeven dat het onderzoek is gestart na het opsporen van stroperij van glasaal in de Gemeenschap van Cantabrië. Hierna werd er door de Guardia Civil extra toezicht gehouden aan de kust. Door op verschillende tijdstippen de riviermondingen van waaruit glasaal de rivieren stroomopwaarts intrekt op zoek naar zoete wateren in de gaten te houden is men de stroperij op het spoor gekomen.

Het directoraat-generaal visserij van de regering van Cantabrië heeft slechts veertig beroepsvissers gemachtigd om te vissen op glasaal. Om de visserij goed te kunnen controleren en beheersbaar te houden is dat in slechts vijf specifieke. Met deze beperking is een beperkte en gecontroleerde visserij op deze soort mogelijk. Deze vangstbeperking is ingesteld omdat, in tegenstelling tot andere soorten waar de volwassen exemplaren worden gevangen, de visserij op glasaal uitgevoerd op de zeer jonge palingen en overbevissing van grote invloed kan zijn op het totale aantal palingen dat later volwassenen kan worden.

Palingen worden geboren op de oceaan. Komen na verloop van een half jaar met de golfstroom mee naar de Europese kusten en zoeken daar naar zoet water om tot volwassenheid te groeien. Vervolgens trekken de volwassen palingen weer terug naar de geboortegrond in de oceaan. De EU heeft beperkende maatregelen ingesteld om het duurzaam gebruik en de bescherming van het bestand te garanderen. Het is van het grootste belang om illegale activiteiten als de stroperij en IUU fishing tegen te gaan.Bookmark and Share