Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Ja
52%
Nee
48%
830 stemmen in totaal
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Half jaar cel voor glasaal smokkelaars in Amsterdam

Geplaatst op vrijdag, 20 april 2018

Het stel uit China dat liefst 72 kilo babypaling in hun koffers verstopte, is veroordeeld tot een half jaar cel. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank donderdag 19 april besloten.

Europese paling is een beschermde soort die, om de soort te beschermen, niet geëxporteerd mag worden. De babypaling is in China een klein fortuin waard: zo'n 115.000 euro. Het stel zegt dat ze in opdracht van een ander persoon werkte. Hij of zij had hen gratis vliegtickets aangeboden in ruil voor de koffers met smokkelwaar. Ze zouden niet weten dat er paling in zat, maar dat het om andere vis ging.

De zaak kwam aan het licht in de bagagekelder van Schiphol. In zes koffers werd de beschermde vis aangetroffen. De diertjes zaten verpakt in met water gevulde plastic zakken. Deze babypaling werd overigens in Lissabon verpakt: het stel wilde de paling via Nederland naar China brengen. 

Naast het smokkelen van de beschermde dieren, werd het tweetal ook ervan beschuldigd de dieren mishandeld te hebben. De rechter vond een gevangenisstraf van zes maanden passen bij het strafbaar feit. Het OM wilde eigenlijk acht maanden cel voor de twee Chinezen.

Paling smokkelen naar buiten Europa is verboden en daarmee een vergelijkbaar vergrijp als het smokkelen van ivoor. Uit recente informatie spreekt Europol van een groot probleem waarbij wel een vierde van jaarlijkse aanwas aan glasaal illegaal naar het Verre Oosten verdwijnt. Hiermee brengt de smokkel van glasaal grote schade toe aan het herstel van de paling. Goed nieuws is er ook de in beslag genomen glasaal werd vorig jaar aan de natuur terug gevenen in Zeeland.

bron: AT5



Bookmark and Share