Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Ja
52%
Nee
48%
823 stemmen in totaal
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Criminele glasaal smokkelorganisatie opgerold

Geplaatst op woensdag, 8 februari 2017

Bende van georganiseerde criminele glasaal smokkelaars opgerold

 

Griekenland, 7 februari 2017

In vijf Europese landen zijn aanhoudingen verricht, onder aanvoering van Eurojust, is een groot aantal leden van een criminele organisatie opgepakt. De criminelen hielden zich al enkele weken bezig met de illegale export van partijen glasaal.

Tussen november en juni trekken de doorzichtige glasaaltjes met honderden miljoenen tegelijk vanuit de oceaan naar de Europese kust om zich daarna in zoetwater te vestigen. De visserij op glasaal is aan strenge controles en quotering onderworpen. Om de soort te beschermen is paling opgenomen in de CITES appendix II lijst. De lijst voor soorten die niet met direct uitsterven bedreigd zijn maar waarvoor wel beschermende maatregelen gelden. CITES stelt strenge eisen aan de handel in soorten die op de lijst voorkomen. Zo is de export van jonge paling, de zogenaamde glasaal, vanuit Europa ten strengste verboden. De vraag uit het Verre Oosten is enorm groot dat maakt het voor criminelen aantrekkelijk om het exportverbod met georganiseerde misdaad te omzeilen.

De winsten die te halen zijn uit de illegale handel zijn enorm omdat in het Verre Oosten record bedragen voor deze baby palingen worden betaald. In het Verre Oosten worden de babypaling vetgemest tot dikke palingen van wel 500 gram per stuk. Dergelijke paling is in het Verre Oosten een delicatesse.

De omvang van de criminele organisatie kwam aan het licht nadat Europol in Spanje een smokkelbende op het spoor kwam en vervolgens in kaart brachten wie er bij betrokken waren. Uit afgeluisterde telefoongesprekken, onderschepte communicatie en observaties werd duidelijk dat de bende leden had in Spanje, Portugal, Frankrijk, Italië en Griekenland.

Door de internationale samenwerking van de opsporingsinstanties was het mogelijk om in de genoemde vijf landen op hetzelfde tijdstip invallen te doen bij de criminelen. Aan het licht kwam dat Franse, Portugese en Spaanse vissers hun handelswaar ver (ca. 300 euro per kilo) boven de marktwaarde verkochten aan een Spaans bedrijf. In Spanje werden de babypalingen verzameld in een speciale installatie. Daar werden de babypalingen goed verzorgd met een speciale behandeling om daarna verder transport te kunnen overleven. Vanuit Spanje werden de glasaaltjes via Barcelona naar Italië verstuurd om vervolgens met de veerboot naar Griekenland te reizen. In Griekenland kregen de babypalingen weer een rustperiode van enkele dagen in een speciale opslaginstallatie. Daarna werden ze zeer zorgvuldig verpakt om via luchtvracht vanaf Eleftherios Venizelos met een tussenstop in Instanbul naar Hong Kong te worden gevlogen. Na zestien uur werd de smokkelwaar in Hong Kong door Aziaten opgepikt. Winsten van ruim duizend euro per kilo waren geen uitzondering. Uit onderzoek is gebleken dat in de nu opgepakte criminelen in de afgelopen weken ruim zeven miljoen euro winst gemaakt hebben.

De opsporing was is handen van Europol en Eurojust die gezamelijk zorgen voor effectiviteit en efficiency van de opsporings- en vervolgingsautoriteiten in de lidstaten die strijden tegen ernstige grensoverschrijdende en georganiseerde misdaad. Tevens zorgt het ervoor dat criminelen snel en doeltreffend voorgeleid worden bij de rechterlijke macht in de lidstaten. De straffen die de criminelen boven het hoofd hangen zijn enorm, zij hebben niet alleen financieel te vrezen maar hebben ook lange gevangenisstraffen in het vooruitzicht.

Bron: Kathemerini, GreeceBookmark and Share