Uw mening telt

VISwijzer over paling"De VISwijzer geeft vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Op zich een goed instrument om consumenten te begeleiden bij het maken van een keuze. Paling krijgt van de VISwijzer een rode (liever niet) beoordeling. NeVePaling vindt de beoordelingsmethodiek die de VISwijzer gebruikt echter ongeschikt voor soorten die migreren van zout naar zoet en vice versa. Paling is zo'n soort met een katadrome leefwijze. Door paling te beoordelen als een schol of kabeljauw maakt de VISwijzer volgens ons een onjuiste beoordeling.  NeVepaling leden willen hierover graag in gesprek met de Good Fish Foundation, de organisatie achter de VISwijzer. "Is een open dialoog tussen Good Fish Foundation en de palingsector een goede manier om te komen tot een groene beoordeling voor paling op de VISwijzer?" 
Ja
79%
Nee
21%
518 stemmen in totaal
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Weer IJsselmeervisser betrapt op stroperij

Geplaatst op woensdag, 30 januari 2019

IJsselmeervisser betrapt op visstroperij

Utrecht, 30 januari 2019

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben in samenwerking met de waterpolitie Lelystad een beroepsvisser uit Urk betrapt op visstroperij. De IJsselmeervisser is aangehouden omdat hij er van wordt verdacht de eigenaar te zijn van illegale netten die regelmatig werden uitgezet in het IJsselmeer. Het strafrechtelijk onderzoek naar de visser staat onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie.

Net wodt ingehaald vanaf de rand van een boot

De opsporingsambtenaren hebben de visser opgewacht in de haven van Urk. Daar bleek dat hij vis bij zich had die vermoedelijk afkomstig is uit netten die zonder de verplichte merken en jonen waren uitgezet in het IJsselmeer. De visser wordt er van verdacht dat hij de netten regelmatig meerdere dagen (in het weekend) in het water heeft laten staan.

Het vissen met staande netten of fuiken zonder de verplichte vismerken of jonen wordt gezien als illegale visserij omdat niet te controleren is of degene die de netten heeft uitgezet daar de benodigde toestemming voor heeft. Visstroperij  is schadelijk voor het milieu, voor de natuur en voor de mens. Visstroperij beschadigt watergebieden, verstoort de visstand en vermindert het aantal planten en dieren in wateren en plassen. Ook is visstroperij nadelig voor de beroepsvisserij en de sportvisserij. De NVWA pakt samen met andere overheidsorganisaties visstroperij dan ook stevig aan.

Het vissen zonder vergunning of het niet voldoen aan de voorwaarden hiervan wordt gezien als een economisch misdrijf, met een maximale straf van 6 jaar gevangenis.

Bron: NVWA

 

naschrift NeVePaling: NeVePaling en haar leden zijn tegen ongecontroleerde visserij. Het vissen zonder de verplichte merkjes is duidelijk bedoeld om de regelegeving te omzeilen. NeVePaling pleit al jaren voor beperkte gecontroleerde visserij om daarmee de zoetwatervisbestanden te beschermen tegen overbevissing. Het is van uitermate groot belang dat we binnen de grenzen van de natuur blijven handelen en transparant zijn naar de maatschappij. Hiervoor ondersteund NeVePaling de ontwikkeling van de Sustainable Eel Group Standard voor traceerbaarheid van paling.Bookmark and Share