Uw mening telt

VISwijzer over paling"De VISwijzer geeft vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Op zich een goed instrument om consumenten te begeleiden bij het maken van een keuze. Paling krijgt van de VISwijzer een rode (liever niet) beoordeling. NeVePaling vindt de beoordelingsmethodiek die de VISwijzer gebruikt echter ongeschikt voor soorten die migreren van zout naar zoet en vice versa. Paling is zo'n soort met een katadrome leefwijze. Door paling te beoordelen als een schol of kabeljauw maakt de VISwijzer volgens ons een onjuiste beoordeling.  NeVepaling leden willen hierover graag in gesprek met de Good Fish Foundation, de organisatie achter de VISwijzer. "Is een open dialoog tussen Good Fish Foundation en de palingsector een goede manier om te komen tot een groene beoordeling voor paling op de VISwijzer?" 
Ja
79%
Nee
21%
504 stemmen in totaal
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen
Uw bevindt zich in: Nieuws / Palingstropers opgepakt

Palingstropers opgepakt

Geplaatst op woensdag, 10 mei 2017

Enkhuizen, 9 mei 2017

De politie heeft zondagochtend 7 mei een vader en een zoon uit Enkhuizen aangehouden op verdenking van het stropen van paling op het Grootslag.

De politie kwam het tweetal op het spoor nadat een getuige eind maart melding maakte van een verdachte situatie op het water. Hierop werd een onderzoek opgestart bij het specialistisch milieuteam van politie Noord-Holland.

Illegale fuiken

In totaal zijn er 8 illegale fuiken uit het water gehaald. In de woning van de verdachten werden nog eens 30 soortgelijke fuiken gevonden. Daarnaast werden er kilo’s levende paling aangetroffen, wat volgens de visserijwet niet is toegestaan.

Vissen met fuiken is alleen toegestaan voor officiële en geregistreerde beroepsvissers. De aangehouden mannen waren dit niet. De verdachten hebben bij de politie bekend verantwoordelijk te zijn voor het plaatsen van de fuiken. Na het politieverhoor zijn de mannen weer heengezonden. Zij zullen zich binnenkort moeten verantwoorden voor de rechter.

Aal stroperij is misdrijf

Het beleid van de overheid is gericht op de bescherming van inheemse vissoorten en een ecologisch verantwoorde visstand. Ook paling is een beschermede soort daarom gelden er voor de aalvisserrij diverse specifieke beperkende maatregelen en verboden. Door regelmatig controles uit te voeren wordt geprobeerd visstroperij terug te dringen en te ontmoedigen. Overtredingen kunnen leiden tot forse boetes en zelfs gevangenisstraf. Bovendien valt aal stroperij onder de misdrijven, waar een gevangenisstraf op staat.

Bron: OnsWestFriesland.nlBookmark and Share