Uw mening telt

VISwijzer ongeschikt voor palingDe VISwijzer geeft vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Op zich een goed instrument om consumenten te begeleiden bij het maken van een keuze. Paling krijgt van de VISwijzer een rode (liever niet) beoordeling. De beoordelingsmethodiek die de VISwijzer gebruikt is echter ongeschikt voor soorten die migreren van zout naar zoet en vice versa. Paling is zo'n soort met een katadrome leefwijze. Door paling te beoordelen als een schol of kabeljauw maakt de VISwijzer dus een onjuiste beoordeling. NeVePaling wil al jaren in gesprek met de eigenaars van de VISwijzer, de Good Fish Foundation over de beoordelingsmethodiek. Tot aan de dag van vandaag weigert de Good Fish Foundation een dergelijk overleg. Is het onbehoorlijk van de organisatie achter de VISwijzer om de inhoudelijke discussie over de beoordelingsmethodiek uit de weg te gaan?
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Gesmokkelde babypaling Schiphol terug de natuur in

Geplaatst op zaterdag, 29 april 2017

Smokkelwaar krijgt de vrijheid in Zeeuws-Vlaanderen

Wageningen, 28 april 2017

De 72 kilo babypaling, waarmee twee Chinese smokkelaars op tweede paasdag op Schiphol werden betrapt, is weer uitgezet in de natuur.

De smokkelaars wilden met de palingen, die zij met water gevulde plastic zakken hadden verdeeld over zes koffers, naar China smokkelen De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit nam de in totaal 36 plastic zakken met Europese paling in beslag.

Vrijdag zijn de honderdduizenden jonge palinkjes in Zeeland uitgezet. "De smokkelaars hebben de palingen waarschijnlijk uit Zuid-Europa gehaald. Maar ze komen niet met een paspoort, dus zeker weten doen we het niet," aldus de woordvoerder van de Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN), een stichting die toeziet op duurzame palingvangst.


Een kilo glasaal bevat ongeveer drieeneenhalfduizend stuks babypalingen


115.00 euro
Het overgrote deel van de babypalingen heeft de smokkelactie overleefd en is ongehavend in de natuur uitgezet. De riviermondingen in Zeeland zijn voor de palingen een gezond opgroeigebied. Als ze over een tiental jaren volwassen zijn, kunnen ze van daaruit terug naar zee en voor nageslacht zorgen.

De inbeslaggenomen dieren hebben sinds Pasen in quarantaine doorgebracht. De partij zou in China een handelswaarde hebben van circa 115.000 euro. De handel in glasaal buiten de Europese Unie is verboden. Tegen de man en de vrouw is een proces-verbaal opgemaakt; zij komen in juli voor de rechter.

bron: ParoolBookmark and Share