Uw mening telt

VISwijzer over paling"De VISwijzer geeft vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Op zich een goed instrument om consumenten te begeleiden bij het maken van een keuze. Paling krijgt van de VISwijzer een rode (liever niet) beoordeling. NeVePaling vindt de beoordelingsmethodiek die de VISwijzer gebruikt echter ongeschikt voor soorten die migreren van zout naar zoet en vice versa. Paling is zo'n soort met een katadrome leefwijze. Door paling te beoordelen als een schol of kabeljauw maakt de VISwijzer volgens ons een onjuiste beoordeling.  NeVepaling leden willen hierover graag in gesprek met de Good Fish Foundation, de organisatie achter de VISwijzer. "Is een open dialoog tussen Good Fish Foundation en de palingsector een goede manier om te komen tot een groene beoordeling voor paling op de VISwijzer?" 
Ja
79%
Nee
21%
518 stemmen in totaal
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Geldboete voor palingstroper Grootslagpolder Andijk

Geplaatst op vrijdag, 19 april 2019

Geldboete voor palingstroper Grootslagpolder Andijk

We willen de paling in Nederland een goede kans op overleven bieden, maar die moeite wordt op deze manier grof ondermijnd.” Met deze strenge woorden sprak de officier van justitie in Haarlem de 47-jarige Enkhuizers Richard B. en zijn zoon toe. Hij eiste 8000 euro boete tegen B. en 600 euro boete tegen zijn zoon.

De twee mannen moesten voorkomen op verdenking van palingstroperij en dierenmishandeling tussen 27 maart en 7 mei 2017. ,,Mijn zoon heeft er niks mee te maken, en als ik had geweten dat dit zo hoog zou worden opgenomen had ik wel gewoon paling in de winkel gekocht.” stelde B. die in het verleden ook beroepsvisser op de Noordzee is geweest.

B. kwam bij de politie in beeld nadat er een melding was binnengekomen dat er een man in een wetsuit met een net in de weer was bij de Grootslagpolder. Later werd daar ook een fuik aangetroffen. Op 7 mei werden B. en zijn zoon aangehouden. In zijn achterbak lag een flinke visvangst en in zijn tuin werden fuiken aangetroffen waarin vissen zaten die langzaam aan het stikken waren. Daarom werd B. ook aangeklaagd voor dierenmishandeling.

De Enkhuizer stelde dat al zijn vangst voor eigen gebruik was, maar dat geloofde justitie niet. De officier vorderde daarom dat B. ruim 1200 euro terug zou betalen die hij had verdiend met de illegale visvangst. De politierechter legde in lijn met de jurisprudentie uiteindelijk een lagere boete op. B. kreeg een boete van 1000 euro opgelegd en moet ruim 800 euro aan onrechtmatige winst terugbetalen. Zijn zoon werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Bron: Medemblik actueelBookmark and Share